Selecteer een pagina

Blog van Michaela de Groot

Blog van Michaela de Groot

Het was een cadeau van zijn lief, een compacte biografie over zijn bewogen leven. En dus toerde ik vanmorgen langs het Noord-Hollands kanaal om hem in zijn thuisomgeving te gaan interviewen.

De afgelopen twee biografie interviews heb ik In verband met de Corona maatregelen online afgenomen. Ook dat lukt prima maar vandaag realiseerde ik mij des te meer dat er toch niets gaat boven een fysiek interview. Elkaar kunnen aankijken zonder de tussenkomst van een beeldscherm schept een nabijheid die het interview ten goede komt. Met z’n tweeën aan een grote tafel is het bovendien prima te doen om 1,5 meter afstand te garanderen.

 

Terwijl ik magnifiek uitzicht genoot op kanaal en West-Fries graslandschap werd mij weer een boeiend levensverhaal in de schoot geworpen.
Ieder interview ervaar ik, zonder overdrijven, als een voorrecht. Alsof ik zomaar ergens een levensluikje mag openen van iemand om er vervolgens op intense wijze even achter te mogen gluren.  Als je weet dat mijn grootste passie het leven zelf is, dan begrijp je dat er wat mij betreft, niets mooiers is dan dit.

Het is prachtig om op alle mogelijke wijzen oog in oog met het leven te mogen staan. Om samen met een ander laagje voor laagje af te pellen en iedere keer weer nieuwsgierig af te wachten wat zich daaronder ontvouwt. Iets dat niet alleen de ander tegenover mij raakt maar mijzelf ook nooit onbewogen laat. Al zal ik het op het moment zelf nooit benoemen, in ieder verhaal van de ander zitten, zonder uitzondering, raakvlakken met mijn eigen leven en dat bevestigt mij steeds opnieuw in mijn overtuiging dat we in de basis allemaal met elkaar verbonden zijn en bovendien heel vaak met collectieve thema’s te dealen hebben. Dat ontroert me!

 

Hier aan tafel, in een paar uur tijd bundelt zich de essentie van het leven.
Daar waar het om draait.
Wat het leven van die ander echt de moeite waard heeft gemaakt.
Daar waar de levenslessen om de hoek kwamen zeilen, waar de pijn zit maar tegelijkertijd de pracht en praal.
Hier komen de thema’s op tafel die zich in de levensloop meerdere malen herhaalden en hoe de cirkel van het leven zich op cruciale momenten weer op zijn allermooist sloten.

 

De afgelopen jaren nam ik heel wat biografie interviews af. Inmiddels weet ik dat, voor er ook maar een letter op papier is gezet, het interview op zichzelf al zo’n grote toegevoegde waarde heeft! Het proces van in vogelvlucht door je leven gaan blijkt enorm heilzaam.
Wanneer je dit vervolgens een poosje later ook nog kunt teruglezen, een tastbare plek kunt geven en kunt delen met hen die je lief zijn dan weet je dat zich opnieuw een waardevolle levenscirkel sluit.
Het gevoel dat dat oplevert is van onschatbare waarde.

× App Mi!